ΑΠΑΣ Νάξου Τα Φανάρια

ΑΠ.Α.Σ Νάξου Τα Φανάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

ΑΠ.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ “Τα Φανάρια”
Ίδρυση 1984
Περιφέρεια Ε.Σ.Κ. Κυκλάδων
Κατηγορία Β’ Εθνική Κατηγορία Καλαθοσφαίρισης Ανδρών
Έδρα Δ.Α.Κ. Νάξου “Δημήτριος Περιστεράκης”
Περιοχή Νάξος
Τίτλοι Περιφέρειας 2012 (Ανδρών), 2014 (Ανδρών), 2017 (Ανδρών), 2018 (Ανδρών), 2019 (Ανδρών), 2020 (Παίδων)
Ιστοσελίδα https://www.facebook.com/apas.fanaria/

Ο Απεραθίτικος Αθλητικός Σύλλογος «Τα Φανάρια» είναι αθλητικός σύλλογος στην Νάξο με τμήματα καλαθοσφαίρισης, σκακιού και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

O σύλλογος ιδρύθηκε το 1984, στην Απείρανθο της Νάξου, ενός χωριού χτισμένου στις ανατολικές υπώρειες των βουνών που ονομάζονται “Φανάρια”, από τα οποία αντλεί την ονομασία του και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους αθλητικούς συλλόγους του νησιού.

Καλλιεργεί συστηματικά από το 1999 το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αξιόλογες διακρίσεις (ιδιαίτερα μετά την κατασκευή των σχετικών γηπέδων), ενώ σε πιο ήπια μορφή ασχολείται με το σκάκι και την επιτραπέζια αντισφαίριση. Το 2012 κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα Κυκλάδων στην κατηγορία Ανδρών, επιτυχία που επανέλαβε το 2014. Εκείνη τη χρονιά, ιδρύθηκαν και οι Ακαδημίες του Συλλόγου.

Το 2017 κατέκτησε ξανά το Πρωτάθλημα Κυκλάδων στους Άνδρες, όπως και το 2018. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, το σωματείο πραγματοποίησε την σημαντικότερη μεταγραφή του Κυκλαδίτικου μπάσκετ, με την έλευση του πρωταθλητή Ευρώπης Γιάννη Γιαννούλη.Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά την κατάκτηση του 5ου Πρωταθλήματος Κυκλάδων, το ανδρικό τμήμα του συλλόγου αγωνίστηκε στο Ειδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου, όπου κατέκτησε την 1η θέση και την Άνοδο στην Γ΄ Εθνική καλαθοσφαίρισης ανδρών της ΕΟΚ.

Στην παρθενική εμφάνιση της ομάδας στις Εθνικές Κατηγορίες κατακτήθηκε άλλη μία άνοδος, στη Β΄ Εθνική καλαθοσφαίρισης ανδρών.

Οι Ακαδημίες του Συλλόγου αριθμούν πλέον περισσότερους από 200 νεαρούς/-ες αθλητές/-τριες και επιστέγασμα της δουλειάς που συντελείται σε αυτές είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κυκλάδων στη κατηγορία των Παίδων  την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, καθώς και η παρουσία τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, η οποία ολοκληρώθηκε με 2 νίκες και 1 ήττα.

Τέλος, η Ακαδημία του σωματείου, επιλέχθηκε ως μία από τις 50 «ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΟΠΑΠ».