Πανελευσινιακός ΑΟΚ

Πανελευσινιακός

Ο Σύλλογος

Ο ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ Α.Ο. ιδρύθηκε το 1931 με την συγχώνευση των ομάδων “Ποδοσφαιρική ένωση Ελευσίνας” και  “Κελεός”.

Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παύλου, επιφανής αθλητικός παράγοντας της εποχής  (ΣΕΓΑΣ & ΕΠΟ) και μετέπειτα δήμαρχος της Ελευσίνας.

Στις 23/3/31 μετά από γενική συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου που συστάθηκε από 15 ιδρυτικά μέλη καταρτίστικε το πρώτο καταστατικό του συλλόγου που εγκρίθηκε απο το πρωτοδικείο στις 31/3/1931.

Λίγους μήνες αργότερα,στις 15/8/1931 γίνονται τα εγκαίνια του γηπέδου της ομάδας  ενώ ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στις 20/8/1931 με αντίπαλο τον Μανδραϊκό κι έληξε 1-1.

Το 1938 ο ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ Α.Ο. συμμετέχει  για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Γ΄κατηγορίας Πειραιώς 1938-1939 και στο Κύπελλο Ελλάδος έχοντας αναγνωριστεί ως επίσημο σωματείο από την ΕΠΣΠ (Ένωση Ποδοασφαιρικών Σωματείων Πειραιώς).

Μετά το τέλος του πολέμου ο ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ Α.Ο. ανασυντάσεται και με αργά αλλά σταθερά βήματα εξελίσεται σε μια από τις καλύτερες ομάδες  της ΕΠΣΠ ενώ όταν καθιερώνεται η Β’ Εθνική Κατηγορία πρωταγωνιστεί σχεδόν κάθε χρονιά.

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου οι συμετοχές στην Α’ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου τις περιόδους 1961-1962,1967-1968,1998-1999.

 

Το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης

Τα πρώτα βήματα του τμήματος έγιναν το 1968 με τη διαμόρφωση του χώρου πίσω από τις νότιες εξέδρες του ιστορικού γηπέδου του Πανελευσινιακού. Αφορμή η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την ΑΕΚ και Ελευσίνιοι με τα ΕΛΒΙΕΛΑ παπούτσια εποχής (σαν τα φημισμένα All Stars!!!) άρχισαν να πιέζουν να δημιουργηθεί το τμήμα!

Στις 20 Μαρτίου 1969 το Δ.Σ. του Πανελευσινιακού αποφασίζει ομόφωνα την ίδρυση του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης εγκρίνοντας μάλιστα και δαπάνη 10.000 δραχμών για την προμήθεια των πρώτων εμφανίσεων της ομάδας. Με χορηγία της  ΤΙΤΑΝ ΑΕ ολοκληρώθηκε και η δημιουργία του άνοικτού γηπέδου.

Πρώτος έφορος της ομάδας ήταν ο κ. Κώστας Ριζόπουλος ενώ πρώτος προπονητής ο κ. Στέλιος Ταβουλάρης.

Τον Οκτώβριο τελειώνει και ο ηλεκτροφωτισμός του ανοικτού γηπέδου και η ομάδα συμμετέχει στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Έφορος αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Μαρούγκας, ο οποίος έκτοτε ακολουθεί την ομάδα παντού… έως και σήμερα!

Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης κρατάει ψηλά το όνομα του Πανελευσινιακού. Κέρδισε την άνοδο στην κορυφαία εθνική διοργάνωση, στην Basket League (A1 Eθνική Κατηγορία) όπου κι αγωνίστηκε για 3 σεζόν (2012-2015). Αγωνίστηκε στην Α2 για 2 σεζόν (2010-2012) όπου και στέφθηκε Πρωταθλητής (2011-2012) κερδίζοντας την άνοδο στην Basket League.

Στη σεζόν 2015-2016 ξεκινά μία νέα εποχή για τον Πανελευσινιακό…

Παρότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση ώστε η ανδρική ομάδα να αγωνιστεί στην Α2 Εθνική Κατηγορία ως ερασιτεχνικό σωματείο κι όχι ως ανώνυμη εταιρεία (ΚΑΕ). Η Διοίκηση του Συλλόγου, πιστή στις αρχές της για συνετή διαχείριση, επέλεξε να αγωνιστεί η ομάδα στη Β’ Εθνική επιχειρώντας παράλληλα μία επανεκκίνηση με στόχο την αξιοποίηση της Ακαδημίας.

Και το ταξίδι… συνεχίζεται!